Cross Shaped Modern Home In Peaceful Landscaped Gardens

Modern Home In Peaceful Landscaped Gardens

Modern architecture is often characterized by its bold linear form, and that is what awaits us in this modern home, made by architects from SPASM Design in India. The solid structure stands firmly like a fort in the middle of a green landscape, guarding beautiful secrets that lie within. Dhrangadhra stone holds the modern exterior like a pack of pale armor. The internal volumes of the private home in Ahmedabad have been set up in a cross form, to promote ventilation and to facilitate more interconnection in daily life. The broad arms of the cross extend through lush gardens and achieve maximum interaction with the rejuvenating outdoor life.

Dhrangadhra stone is used in many architectural antiquities in Ahmedabad, but this time it gets an updated look. The availability of nearby quarries and its endurance made it a prominent choice, as well as its insulating quality. The bone-colored sandstone has been used as a covering over this entire modern house, to look monolithic.

 

The rough mottled texture of stones is exposed along the edges of the fascia beams, which streak the outside walls vertically.

 

On the side of the building a huge lattice hatch protrudes, providing shade over a stepped access road.

 

Extruding planters in a smooth L-shape along the outside of the build, raising the green of the gardens. Long snails settle in the green lawn underneath and extend the depth of a sun terrace to the outside. The huge terrace is connected to the interior of the house through a wall of sliding doors and flat floors.

 

Solid stone exterior staircases climb the side of the house to connect the gardens on the ground floor with the roof garden. The steps are illuminated at dusk and other outdoor lighting illuminates the plant beds and a reflection pole with a dramatic effect.

 

To counter the scorching, hard light of Ahmedabad, the interior of the house is decorated with dark wall and floor surfaces that reduce sharp reflective glare.

 

Huge blocks of stone were arranged vertically to form a border around the peaceful gardens. The periphery creates a sense of scale and control.

 

A path follows the frame of the house, bordered by established trees and outdoor plants. The flowing walkway promotes the use of the enormous external space.

 

Balconies overlook the landscape and leave the upper volumes completely open to the wind.

 

A living room in the middle of the century is colored with blue accents. A triple gold hanging lamp spreads its enormous reach over the entire lounge area.

 

In another lounge area the blue color scheme is continued on one side. On the other side there is a courtyard that sparkles with lantern light. The lanterns sway from the branches of an adult tree that grows straight through the canopy.

 

At night the living room is sandwiched between a lightbox and two outdoor spaces.

 

A swing bench is located between the courtyard and the garden. Blue seat cushions and planters match the color story of the adjoining lounges. Doors close this area at night, or times of rainfall – they are pulled closed along the tracks visible in the patio.

 

Irregular breaks in the canopies of courtyards give the effect that the tree has gone through it all alone.

 

Shadow is created by the slatted dome over the courtyard and filters the sunlight to prevent glare. In addition to a cooling effect, the shadow creates a changing pattern throughout the day.

 

The large dining room can accommodate ten guests. Three globe pendant lights illuminate the impressive table.

 

The white kitchen has a wooden island and a hanging shelf on the ceiling. The cabinets follow a minimalistic aesthetic with reserved decorations.

 

The main staircase volume is located in the middle of the cruciform house formation. A lively blue wall and a clear work of art set an energetic tone. Some items that were shown in this house were selected from the customer’s collection, others by order of local artists.

 

The open staircase design, the corridors and the interior volumes are configured to promote movement through and around the house and to increase the desire to stroll between inside and outside.

 

Custom-made semi-separating walls let the line of sight go straight ahead, to further connect the indoor modules.

 

The separation unit with open sides is used as a storage and display area.

 

A luxury bedroom is dominated by a latticed wallboard wall and gold accents. Cabinets and ensuite bathrooms are hidden behind rich woodwork boxes in many of the rooms.

 

Golden decorative frames adorn a unique occasional table and a luxurious hanging lamp for the bedroom.

 

Another large bedroom suite contains a gold four-poster bed. If you like this look, you can view these other four-poster beds. On the shiny bedroom floor there is a comfortable reading chair, placed on the assembly of doors with two aspects.

 

A luxurious bathroom has its walls and vanity covered in the same rough stone.

 

The vanity in a second bathroom has a unique sink with an impressive profile.

 

Bathroom number three is a vision in white marble.

 

Dhrangadhra stone floors the entrance to the house.

 

A small keyhole is just visible in the middle of an unusual entrance door, giving an idea of the cross-shaped layout it contains. The unique piece also sets the tone for other tailor-made items that are at home here, many of which have been custom-designed by the architects for this specific project.

 

A life-size sculpture by a pensive monk, in Beslana stone, was commissioned to create the right emotion for this water. The piece appears to stand weightless on the standing water surface.

 

Another body of water seems to contain a sculpture inspired by an origami boat. The homeowners enjoy a life steeped in art that contributes to the tranquility of the living space, inside and outside.

 

The house was designed to evoke moments of peace, inner happiness and a consciousness of being alone.

 

 

The spaced stone edge allows the breeze to blow through.

 

Shadow patterns paint the driveway.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *